صد ها تن از اعضای حزب جمعیت اسلامی و هوا داران این حزب امروز جمعه 28 سنبله از سال روز ترور برهان الدین ربانی رییس جمهور پیشین ، یاد بود کردند.
در این محفل که درخیمه ی لوی جرگه درکابل بر گزار شده بود ، برخی از مقام ها از جمله حامد کرزی رییس جمهور پیشین ، داکتر عبدالله رییس شورای مصالحه ، امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری نیز اشتراک وسخن رانی کرده اند.
داکتر عبدالله درین نشست بر تامین صلح و انتظار ها از نشست دوحه اشاره کرده و خطاب به طالبان گفت : نباید این فرصت را از دست دهند.
امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری نیز با خوش بینی از تامین صلح که او آن را نیمه پر لیوان خواند گفت ( هیچ افغان باشرف ، با صلح که عزت وشرف ما را تضمین می کند مخالفت نمی کند و کسانی که با این امر مخالفت اند به جسم بی روحی می مانند که شرف شان را باخته اند)
او همچنان صلاح الدین ربانی را رییس جمعیت اسلامی خطاب کرد چیز که با کف زدن های در تالار به همراه شد.
اما این درحالیست که کاخ ریاست جمهوری استاد شاداب را که ازسوی برخی از اعضای نا راض این حزب به حیث رییس انتخاب شده است به رسمیت می شناسد. در کمیسیون که رییس جمهورغنی برای هفته شهید فرمان آن را صادر کرد از استاد شاداب به عنوان رییس حزب جمعیت اسلامی نامبرده شده است.
در پی معامله عطا محمد نور با رییس جمهور غنی حزب جمعیت با اختلافات درونی دچار شد ، اختلافات که توافق داکتر عبدالله با ارگ آن را بیشتر ساخت ، سرانجام بخش از اعضای جمعیت ازجمله عطا محمد نور با ریاست صلاح الدین ربانی مخالفت کرده و استاد شاداب را به عنوان رییس این حزب بر گزیدند.
حالا روشن نیست که کاخ ریاست جمهوری می خواهد با این سیاست بازی هر دو شاخه جمعیت را با خود داشته باشد ویا واقعا امرالله صالح دراین مورد با ارگ هم نظر نیست؟
با این همه صلاح الدین ربانی دراین محفل دیدگاه دیگر نسبت به صلح داشت.
او که اکنون خود را مخالف سیاسی نظام معرفی کرده است می گوید: گفتگو های صلح در دوحه فرصت خوبی را برای تغییر نظام فراهم کرده است.
به باور او عدالت اجتماعی زمان تامین می شود که نظام غیر متمرکز شود.
هر چند او درحالی به تغییر نظام تاکید می کند که دستکم پنج سال در حکومت وحدت ملی به رهبری رییس جمهور غنی به عنوان وزیر خارجه کار کرد.
بحث تغییر نظام یکی از مسایل جنجال بر انگیز درکشور بوده است که به با ور آگاهان ، گاهی از آن به عنوان حربه ی برای امتیاز گیری از حکومت نیز استفاده شده است.
امرالله صالح و داکتر عبدالله نیز در گذشته از مدعیان اصلی تغییر نظام بودند اما همینکه در قدرت شریک شدند نتنها که این مساله برای شان کم اهمیت شد بل دیگر هیچ حرف از تغییر نظام به زبان نیا وردند.
استاد برهالن الدین ربانی ، نه سال پیش زمان که ریاست شورای عالی صلح را به دوش داشت ، توسط یک فرد انتحاری که خود را پیام رسان صلح معرفی کرده بود در خانه اش ترور شد.