روند صلح افغانستان دچار بن بست شده و هرازگاهی اشکال آن تغییر می خورد.
قرار بود نشست استانبول پس ازعید فطر در ترکیه برگزار شود اما ظاهرا این پروسه متوقف شده و حتا فشارهای امریکا و کشورهای منطقه برای برگزاری این نشست بالای حکومت افغانستان و طالبان نتیجه ای مطلوبی درپی نداشت.
سرد شدن روابط افغانستان با پاکستان، شدت نبردها و دل سردی سازمان ملل متحد و سایر کشورهای حامی افغانستان می رساند که سنارویو جنگ بیشتراز گذشته درحال تقویت شدن است.
دراین میان رییس جمهورغنی که روی درونمایی کشور برای دانشجویان واستادان دانشگاه کابل سخنرانی علمی داشت گفته است،دخل و تصرف خارجی ها ازروند صلح افغانستان کمرنگ شده و این روند با اضافه شدن پاکستان به عنوان ثلث سوم درآن افغانی می شود. آقای غنی توضیحات بیشتردرین مورد ارایه نکرده اما گفت Ä روابط میان پاکستان و افغانستان تنها درحد گفتار خیلی خوب است.
او گفت ( آنها به بما و ما به آنها اعتماد نمی توانیم امیدوارم فضای شکل گیرد تا این مشکل بر طرف شود)
روند دوحه متوقف شده و نشست ترکیه هم پیش از آغاز ظاهرا سبوتاژ شده است. رییس جمهورغنی ظاهرا طرح نو در سر دارد.
او می گوید افغانستان به دو نوع صلح نیاز دارد؛ صلح با پاکستان و صلح با طالبان.
به باور آقای غنی ، پاکستان باید لانه های هراس افگنان را درخاکش نابود کند و صداقت اش را به اثبات برساند.
حکومت ملکی پاکستان نیز ظاهرا در تلاش است تا روابطش را با افغانستان بهبود بخشد.
طرح برنامه های مشترک اقتصادی ظاهرا یکی ازین راه است اما نزدیکی افغانستان با هند ظاهرا روی این موضوع سایه افگنده است.
صلح افغانستان در گروه هند وپاکستان
هرچند درتازه ترین مورد وزیرخارجه پاکستان در گفت و گو با شبکه الجزیره گفته است که پاکستان با دوستی میان افغانستان و هند هیچ مشکل ندارد.
شاه محمود قریشی گفت ( صلح و ثبات درافغانستان و هند ، نفع همسان به پاکستان دارد)
رییس جمهورغنی نیز اخیرا به تکرار گفته است که افغانستان دوست و دشمن دایمی ندارد اما منافع دایمی دارد.
او گفت (افغانستان دیگر در دشمنی ها سهم نمی گیرد)
سخن که خیلی بی ارتباط به مساله هند و پاکستان نیست. برپایه مدارک نشرشده ، هند همواره از خاک افغانستان هرچند با استراتیژی های نرم وپنهانی علیه پاکستان استفاده کرده است. درمقابل پاکستانی ها نیز اهداف مربوط به هند از حمله سفارت و قونسلگری های این کشور درافغانستان را بارها مورد هدف قرار داده اند.
با این همه صلح و جنگ افغانستان درمنافع کشورهای خارجی به ویژه هند و پاکستان ، امریکا و روسیه ، عرستان سعودی و ایران ، گره خورده است.
چیزی که ثبات دراین کشور را به گم شده ی بدل کرده و ازاین کشور آتشکده روی زمین ساخته است. با این وجود به نظر نمی رسد که نقشه های رییس جمهورغنی نیز درحالی که حکومتش عمیقا با بحران مشروعیت و تزلزل ثبات داخلی به همراه است به این زودی شفابخش وصلح افغانستان شود.